PILATESH μέθοδος pilates ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια στην Αμερική από τον Joseph H. Pilates. O Pilates αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με το σώμα  του και θέλησε να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο και ποιοτικό τρόπο άσκησης, με στόχο αρχικά να βελτιώσει τον ίδιο του τον εαυτό .Για το σκοπό αυτό, συνδύασε βασικές αρχές της yoga και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης με ανατολική φιλοσοφία, καθώς και μεταγενέστερες δυτικές μεθόδους, καταλήγοντας στη δική του σειρά ασκήσεων, την μέθοδο pilates. Η μέθοδός του χρησιμοποιήθηκε αρχικά από χορευτές και άλλους επαγγελματίες της κίνησης ,μελετήθηκε από φυσικοθεραπευτές οι οποίοι πρόσθεσαν τα δικά τους στοιχεία και τελικά αρκετά χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε σαν μια πραγματική επανάσταση εκγύμνασης του ανθρωπίνου σώματος. Η ευρεία αποδοχή της από τους ειδικούς της γυμναστικής αλλά και από γιατρούς και φυσικοθεραπευτές έγκειται στο γεγονός ότι η μέθοδος αυτή είναι ταυτόχρονα μέθοδος πρόληψης ,θεραπείας και γυμναστικής. Η μέθοδος pilates γυμνάζει προάγοντας τη συνειδητοποίηση τους σώματος,  βελτιώνοντας αισθητά τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με τον αυχένα, τη μέση, τα γόνατα και άλλα τέτοιου είδους και ταυτόχρονα προσφέρει σύσφιξη, γράμμωση και μείωση πόντων. Η μέθοδος απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτως με το πόσο γυμνασμένοι είναι, από αθλητές μέχρι άτομα που κάνουν έντονα καθιστική ζωή. Παρέχοντας ποικιλία ασκήσεων που συνδυάζουν όλα τα μέρη του σώματος με μοναδικό τρόπο, το pilates εγγυάται αποτελέσματα αισθητά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αυθεντική μέθοδος pilates επιτυγχάνεται  σωστά μόνο με το συνδυασμό ασκήσεων εδάφους και ταυτόχρονα ασκήσεων στα ειδικά μηχανήματα της μεθόδου(reformer,chair, cadillac ).Mε βασική αρχή τη διαφραγματική αναπνοή και με κέντρο τους μύες της κοιλιάς, της ράχης, των γλουτών και της πυέλου,  το ‘’power house’’,  όπως έλεγε ο Pilates, αφυπνίζει την εσωτερική μας δύναμη με απώτερο σκοπό τον πλήρη έλεγχο και συγχρονισμό του σώματος μας, χωρίς κόπωση και  πίεση .Έτσι οι μύες μας επιμηκύνονται και δυναμώνουν χωρίς να φουσκώνουν. 

Ανακαλύπτοντας το pilates

Το Pilates είναι γεμάτο αντιθέσεις, είναι περιέργως σκληρό και παράλληλα αιθέριο, ταυτόχρονα απλό και πολύπλοκο. Ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και εκτιμούν αμέσως τα αποτελέσματα της μεθόδου από την πρώτη φορά που δοκιμάζουν. Άλλοι είναι της άποψης ότι είναι μια άσκηση επαναλαμβανόμενη και βαρετή. Όταν όμως περάσουν κάποιοι μήνες κάνοντας την ίδια άσκηση ξαφνικά βρίσκουν πρόσβαση σε καινούργιες πληροφορίες όσον αφορά το σώμα τους. Όποια και αν είναι η αρχική άποψη το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο: το σώμα μεταμορφώνεται. O ίδιος ο Pilates συνήθιζε να λέει ότι «σε 5 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 10 μαθήματα το αισθάνονται και οι άλλοι, σε 20 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούργιο σώμα».

H μέθοδος Pilates επικεντρώνεται στη συμμετρική στάση του σώματος, στον έλεγχο της αναπνοής, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και της ωμοπλάτης. Επικεντρώνεται επίσης στην ευλυγισία των μυών , στην κινητικότητα των αρθρώσεων και στην ενδυνάμωση μέσω του ολικού εύρους κίνησης. Αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο για αυτό και δεν προκαλεί τραυματισμούς. Κάτι που καθιστά την μέθοδο και σαν άριστο μέσo αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων.

Το 1945 σε μία προσπάθεια του να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό , ο Πιλάτες εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Return to life through Contrology». Εκεί παρουσίασε το πρόγραμμα ασκήσεων εδάφους. Είναι συγκεκριμένες ασκήσεις εμπνευσμένες από διάφορα είδη γυμναστικής όπως η ενόργανη γυμναστική, η yoga κ.α., οι οποίες ζευγαρώνονται με συγκεντρωμένες αναπνευστικές συνήθειες.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια αυτόνομη μέθοδος εκγύμνασης και αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα σημαντικό συμπλήρωμα για την λειτουργική εκγύμναση του σώματος καθώς και ένα φυσικό μέσο αποκατάστασης . Η μέθοδος Πιλάτες μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία και μπορούμε να μεταφέρουμε στην καθημερινότητα μας. Ακόμα και ένας αθλητής μπορεί να επωφεληθεί αρκετά από τις γνώσεις αυτής της μεθόδου. Ο ίδιος ο Πιλάτες ήταν άλλωστε πυγμάχος, ακροβάτης, σκιέρ κ.α.

Οι ασκήσεις της μεθόδου είναι χωρισμένες σε επίπεδα οπότε είναι ιδανικές για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με άσκηση και απεχθάνεται τα βάρη ή το αερόμπικ μπορεί να βελτιώσει την δύναμη και την αερόβια ικανότητα του μέσω του πιλάτες. Από την άλλη εάν ήδη κάποιος γυμνάζεται, η μέθοδος Πιλάτες θα τον βοηθήσει να κάνει καλύτερα την αθλητική του δραστηριότητα.

 

 

 

Ρilatesbyg

1.Μαρίνου Αντύπα & Στ. Καραγιώργη 1, Ν. Ηράκλειο (απέναντι από τον ηλεκτρικό)
2102716892
2Λεωφόρος Μαραθώνος 33, Άνοιξη, 14569, ΑΤΤΙΚΗΣ
2106219987
by.georgiapilates@gmail.com
Υλοποιήθηκε από Webnode