Η λέξη γιόγκα σημαίνει «ενώνω το σώμα με την ψυχή». Η γιόγκα, λοιπόν, δεν είναι «σκέτη» γυμναστική, αν και πολλοί την εφαρμόζουν με μόνο σκοπό να δυναμώσουν το σώμα τους ή να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον αθλητισμό και το χορό. Ωστόσο, η αληθινή γιόγκα συνδυάζει τη σωματική με την πνευματική εξάσκηση.
Η Hatha είναι το πιο διαδεδομένο είδος γιόγκα στη Δύση. Είναι μια ήπια και ήρεμη τεχνική που δρα ευεργετικά στον οργανισμό και εξισορροπεί κυρίως το ορμονικό σύστημα. Στη Hatha δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις ασάνες (τις ασκήσεις) που συμβάλλουν στον έλεγχο του νου, επειδή, σύμφωνα με τις αρχές αυτής της σχολής γιόγκα, για να κυριαρχήσει κανείς στο πνεύμα, πρέπει πρώτα να έχει τον έλεγχο του σώματός του. Η Hatha ταιριάζει σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης ή ηλικίας. Θεωρείται ιδανική αν έχετε μειωμένη ευλυγισία, επειδή πρόκειται για ένα είδος γιόγκα που μπορείτε να εκτελέσετε τόσο με ήπιο ρυθμό, όσο και με πιο δυναμικό, αν το επιθυμείτε.

 

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για το τι είναι Γιόγκα. Ο πρώτος ορισμός αναφέρει πως γιόγκα σημαίνει ''ένωση" ή "σύνδεση". Η Γιόγκα είναι το σύστημα, η διαδικασία, η μέθοδος, οι τεχνικές και η πρακτική για να πετύχει ο σκοπός που είναι η Ένωση εννοώντας την Ολοκλήρωση, την Πληρότητα, την Πραγμάτωση του Ανώτερου Εαυτού χωρίς όμως και να καθορίζεται και απόλυτα.Άλλοι υποστηρίζουν πως η γιόγκα είναι η μέθοδος που συνειδητά επιδιώκουμε την ένωση με τον Ανώτερο Εαυτό, την Αλήθεια μας, με την ίδια τη ζωή και το περιβάλλον γύρω μας. Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα Γιόγκα: Τζνάνα Γιόγκα (Jnana Yoga), Κάρμα Γιόγκα (Karma Yoga), Τάντρα Γιόγκα (Tantra Yoga), Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga) ενδεικτικά, γιατί απευθύνονται σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Τα διαφορετικά συστήματα δίνουν το καθένα περισσότερη έμφαση σε διαφορετικούς τομείς από το μεγάλο πεδίο της Γιόγκα. Όλα τα συστήματα όμως έχουν τον ίδιο σκοπό, τον ίδιο προορισμό που είναι η πραγμάτωση του Αληθινού Εαυτού. Ίσως ο καλύτερος και ο πιο περιγραφικός ορισμός της Γιόγκα είναι πως η γιόγκα είναι το σταμάτημα των διακυμάνσεων του νου (των αναταράξεων του νου) και τότε ο θεατής βιώνει την αληθινή του ύπαρξη. Με αυτές τις φράσεις καθορίζεται και το αποτέλεσμα και ο σκοπός της γιόγκα, που είναι η συνειδητοποίηση της Αληθινής Καθαρής Ύπαρξης. Η αδιάκοπη κίνηση του περιορισμένου ασυνείδητου νου εμποδίζει και θολώνει την θέαση του Αληθινού, του Ατόφιου ή όπως λέγεται: Ανώτερος και Εσότερος Εαυτός.Ένας πολύ όμορφος και ευρύς ορισμός είναι πως οτιδήποτε γίνεται με επίγνωση μπορεί να είναι Γιόγκα. Η επίγνωση είναι το κλειδί. Η πραγμάτωση της Γιόγκα θα γίνει με την επίγνωση. Ο ορισμός αυτός μας δείχνει πως Γιόγκα δεν είναι μόνο "άσκηση" στο χαλάκι της πρακτικής αλλά αφορά όλο το φάσμα της ζωής.

 

 Στη Χάθα Γιόγκα μπορούμε να βρούμε περισσότερους από έναν ορισμό. Όπως μας υποδεικνύει και το όνομα της επιτυγχάνει την πραγμάτωση της με την κυριαρχία και την "ενοποίηση" πάνω στις δυαδικότητες και στις δυνάμεις μέσα μας. ("Χα" σημαίνει το Απόλυτο Φως και η ενέργεια πίσω από τον ήλιο και "Θα" τις ποιότητες που συνήθως αποδίδουμε στη σελήνη). Είναι η κυριαρχία και εξισορρόπηση πάνω στις αντιθέσεις και στην ενέργεια που υπάρχουν μέσα μας. Είναι η γιόγκα της προσωπικής ανάπτυξης και εξισορρόπησης. Το σημαντικότερο κείμενο της Χάθα Γιόγκα μας δίνει οδηγίες για τον έλεγχο στις ποιότητες της βιοενέργειας (βιοενέργεια = Πράνα = Prana όπως ονομάζεται στη γιόγκα)  και στην αύξηση της. Μας δίνει και οδηγίες σαν πυξίδα για την πρακτική και τη διαδρομή της γενικά. Γιατί γιόγκα δεν είναι μόνο ο προορισμός είναι και η διαδρομή. Συγχρόνως όμως με μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα στα κείμενα της Χάθα Γιόγκα στην Πραντίπικα (Pradipika) κάνει την ανατροπή. "Η Χάθα Γιόγκα είναι το μεγάλο μυστικό των γιόγκι που επιθυμούν να πετύχουν την πραγμάτωση της αλλά για να είναι αποτελεσματική πρέπει να μένει μυστικό. Αν φανερωθεί θα είναι ανίσχυρη" (Hatha Yoga Pradipika 1.11). Προφανώς αναφέρει πως είναι προσωπική εσωτερική εμπειρία πέρα από το φυσικό επίπεδο, είναι λεπτές "ενέργειες" που δεν μεταφέρονται γιατί χάνονται, αποδυναμώνουν, χάνεται και η "διαδρομή". Η γιόγκα δεν μπορεί να χωρέσει σε τόσους και τόσους ορισμούς. Η γιόγκα είναι πέρα από ορισμούς, είναι προσωπική εμπειρία και πρακτική και πάλι πρακτική...

 

 

Ρilatesbyg

1.Μαρίνου Αντύπα & Στ. Καραγιώργη 1, Ν. Ηράκλειο (απέναντι από τον ηλεκτρικό)

2.Λεωφόρος Μαραθώνος 33, Άνοιξη

2102716892
2106219987
by.georgiapilates@gmail.com
Υλοποιήθηκε από Webnode